sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Erikoisempi eläinlehti

Ajattelin esitellä pääsiäisen takaisen löytöni. Vihon otsikko on: わくわく動物駄ランド joku vapaasti kääntyisi "Mielenkiintoinen eläinmaailma" (saa olla erimieltäkin).

Vihkoja on vielä myytävä Mandarakessa, mistä minäkin tämän bongasin:
http://ekizo.mandarake.co.jp/shop/ja/item_s-1970798.html

Kansi
Tämä oli minulle aivan uusi tuttavuus ja jälkeenkin päin oli vaikea löytää netistä mainintaa vihon olemassa olosta, minkä takia tämä varmaan kiinnostikin. Tykkään salapoliisin työstä. :) Ajattelin kyseessä olevan 80-luvun mainoslehti, mutta tämä osoittautuikin aivan muuksi. Tämä on ymmärtääkseni japanilainen PVC-muovilelujen vannoutuneen kerääjän tekemä doujinshi ja se on päivätty 28.12.2014 ja sisältää erilaisten eläinmuovilelujen esittelyä 80-90-luvulta. Tekijältä löytyy ainakin Twitter-tili nimimerkillä dagankizoku, varsinaisia kotisivuja en kuitenkaan löytänyt.

Yhteensä vihossa on 32 sivua, joista yhdellä aukeamalla on kuvattu Hopeanuolen 1. sarjan figuureita ja koristavathan nuo myös kantta: Akakabuto komeilee pelottava keskellä ja hauvat eivät uskalla kääntää päätänsä kameraan päin, kun ovat niin peloissaan. :) Sommittelussa on varmaankin haettu tilannekuvaa vaikka en täysin syty figuurien takaapäin kuvaamiselle. Sivujen pieni koko huomioiden (14,8 cm x 21 cm), näihin on hyvin aseteltu kaikki ensimmäisen sarjan GNG-figuurit ja osasta on esitelty figuja eri koossa ja väreissä.

Vihko on painettu todella laadukkaalle kovemmalle paperille. Sisältö tosin on tehty vähän huumorilla, takakannessa tekijä(?) leikkii joillakin aidon näköisillä sammakoilla ja käärmeillä. Sivulla, missä esitellään krokotiilileluja, on epätasaisesti leikeltynä ihmisen käsi, korva ja nenä. Pienempiä figuureja taas löytyy kauniisti rivissä harmaalla taustalla. Hopeanuolifiguurien taustalle puolestaan on laitettu sivua elävöittämään metsämaisema. Akakabuton yläpuolella lukee varoitukseksi englanniksi Danger!

Tekijä todella tietää mistä puhuu, ainakin Hopeanuolen hahmojen nimet näyttävät olevan oikein kirjoitettu. Mainoslappuja on myös saatu mahdutettua aukeamalle, mutta näitä on jouduttu pienentämään huomattavasti, jolloin kuvia ja tekstiä on vaikea nähdä. Muuten en voikaan tekstiin ottaa kantaa.

Takakansi
Hieman ristiriitainen tunnelma jäi vihon lukemisesta. Suurinta osaa sivuja, kuten Hopeanuolta, ihasteli niiden ammattimaisesta esitystavasta, kun taas osa oli enemmänkin lasten askartelua. Vihossa oli myös alku- ja loppukirjoitukset ja ainakaan teksteistä löytyvät kolme pistettä eivät anna kovin itsevarmaa kuvaa tekijästä... En näkisi tätä ihan Mandaraken tyypillisenä tuotteena.







Edit. 5.5.2015
Tekstilaatikko

5 kommenttia:

  1. Hieno löytö! Sanalla "わくわく" ilmaistaan onomatopoeettisesti yleensä positiivista jännitystä, tai vaihtoehtoisesti kihelmöivää "en malta odottaa" -tunnetta. Tässä tapauksessa ehkäpä "jännittävä" kuvaisi vihkosen nimeä paremmin. :) Tuo takakansi pisti kyllä hymyilyttämään.

    VastaaPoista
  2. Uu, onpas komea löytö! Jännä miten kansien perusteella tuo vaikuttaisi melko amatöörimäiseltä, mutta sitten esimerkiksi tuo GNG-figuureista kertova aukeama on ihan mahtavan näköinen ja todella houkutteleva. Onnistuisikohan noita saamaan käpäliin muualtakin.. Mielenkiintoista myös miksei mukaan ole otettu 2. sarjan figuureita?

    VastaaPoista
  3. Komppaan anonyymia waku wakun kääntämisessä.

    Kun tämä on doujinshi-tyyppisesti toteutettu lehtinen, voisin epäillä että samaa lehteä on ollut tekemässä useampi harrastaja. Se selittäisi epätasaisen laadun eri figuurien esittelyn ja sivujen lay-outin suhteen. Tai sitten harrastaja on jaksanut paneutua yhteen figuurisarjaan paremmin ja toiset on tehty huumorilla ja siten lepsummin...

    Jos saisi isommat ja tarkemmat kuvat niin tekstiä voisi jopa kääntääkin. ;) Mustassa palkissa olevassa tekstissä näyttäisi olevan pieni selitys siitä mikäs tämä GNG-juttu onkaan ja mistä figut ovat peräisin (suklaanamien kylkiäisiä).

    Danger! tekstin alapuolella lukee "tämä on ihmissyöjäkarhu Akakabuto!"

    VastaaPoista
  4. Jännää sitten näiden: http://gingainsane.blogspot.se/2013/05/ginga-mono.html

    VastaaPoista
  5. Kiitos kaikille kommentoijille! Kiinnostuneille voin vinkata, että linkin takana on paljon allekirjoittaneen kuvia parempia otoksia. Kuvan alta valitsee kuvan no 2 niin saa tämän Hopeanuoliaukeaman kauniisti skannattuna esille (minulla ei siis ollut paljoa intressiä näistä parempia kuvia räpsiä). Mustasta tekstilaatikosta otin vielä kännykuvan kiinnostuneille kääntäjille.

    VastaaPoista