keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Sensuuria GNG:ssä?

Selailin tässä Hopeanuolen 4. julkaisua ja kävi jo mielessä, että minun kirjastani olisi revitty sivuja irti, mutta pakko se on uskoa. Nimittäin ensimmäisestä kirjasta on jätetty pois 38 sivua. Sivunumerointi etenee ilman keskeytystä, joten kyllä tämä on julkaisun oma erikoisuus.

Seuraavaksi sitten ajattelin tätä vain pienenä kämminä, ja sivut ovat vain vahingossa jääneet pois. Onhan tässä kuitenkin yhdistetty useampi pokkari samojen kansien väliin ja vähän muokkailtu sieltä täältä. Mutta heti kun tajusin mitkä sivut ovat kyseessä, tämä "unohdus" tuntuu täysin tarkoitukselliselta.
Riki on juuri pudonnut rotkoon ja Gohee on pelastettu vuorilta. Gin kävelee Fujin vierellä peräpäässä kohti kylää. Seuraavaksi siirrytäänkin asekauppaan, missä Daisuke on katselemassa kiväärejä, kun Hidetoshi ja John saapuvat liikkeeseen.

Tästä välistä puuttuu muun muassa Daisuken muisteleminen, kuinka Gohee hakkasi Donia tämän käytöksestä karhuretkellä, kun Gohee lyö pikku-Giniä ja tökkäsee sen siskoja ja kun Gohee pakottaa Giniä syömään karhunlihaa ja pitää tätä nälässä. Siis...joo, aivan selvästi tarinan raaimmat kohtaukset :o) Tietysti siinä on koirien rääkkäystä, joka näillä näkymin on syy, miksi nämä sivut ovat jääneet pois. Kohtaukset ovat aika realistisia, joten ymmärrän, että tämän päätöksen tekijät eivät ole halunneet antaa esimerkkiä koirien hakkaamisesta ja kiduttamisesta. Ei sitä myöskään koskaan tiedä, ettei joku oikeasti alkaisi Goheen opin mukaan kouluttamaan karhukoiraa metsälle.

GNG:n 4. julkaisuhan on julkaistu vuonna 2001(?). Jotenkaan en katso tuollaisen hyssyttelyn kuuluvan 2000-luvulle, vaikka kyllähän Dragon Ball'iakin sensuroitiin Suomessa, sen ilmestyttyä. Takahashi on kuitenkin itse suunnitellut Hopeanuolen, enkä ole kuullut, että hän häpeäisi näitä kohtauksia mitenkään. Päinvastoin on hyvä, että asioihin otetaan kantaa ja se herättää keskustelua koirien kohtelusta ja niiden asemasta ihmisten kumppaneina. Vaikka pitäisi Hopeanuolesta, se ei tarkoita, että pitää sarjaa ylimpänä totuutena ja elää sen oppien mukaisesti.

3 kommenttia:

 1. Oh, onpa mielenkiintoinen löytö! On kyllä jännää, että GNG:tä on toiseen julkaisuun menty tuolla tavalla "sensuroimaan", kun manga on kuitenkin jo useaan otteeseen julkaistu kokonaisuudessaan. Ehkä kyseessä voisi olla myös mangan lyhentäminen? Tosin en näe mitään syytä sillekään. Jotkut julkaisut ovat lyhyempiä kuin toiset (esim. GDW:n Gajou no Kettou Hen(?) on katkaistu P4-saagan jälkeen), mutta tuolla lailla kohtien pois jättäminen on minulle ainakin aivan uutta. Kiitos tämän jakamisesta! ^^

  VastaaPoista
 2. Kyllä jotkin näistä 4. julkaisun kirjoista ovat paksumpia kuin ensimmäinen kirja, niin senkin takia vähän ihmettelen tätä toimintaa. Enpä ole minäkään aikaisemmin törmännyt tälläiseen.

  VastaaPoista
 3. kappas :U
  Sen ymmärtää että pahimmat kohdat ollaan jätetty pois,
  jos niitä ei olla haluttu näyttää

  VastaaPoista