Sain jonkin aikaa sitten Rikin myös japaniksi käsiini, niin pitihän niitä vähän vertailla keskenään.
Ensiksi yhteiskuva: vasemmalta oikealle suomenkielinen RIKI ja japaninkieliset Ginga Densetsu Riki sekä Ginga Densetsu Weed Tokubetsu Hen. Tokubetsu Hen on Rikin ja Weed Gaidenin yhteispainos, joten se on hieman paksumpi eikä sisällä Rikiin värisivuja. Mitään ekstraa ei tässä taida olla, mutta pidän tästä kannen Rikin asennosta. Niin itsevarman oloinen. Lisäksi värimaailma on paljon kirkkaampi.
Katsotaanpa nyt suomalaista ja japanilaista Riki-painosta. Kuvastakin näkee, että japanilainen versio on hivenen isompi. Melkein jätin tarkastelun siihen, sillä pokkarin pienentäminen suomijulkaisua varten selittäisi RIKI-otsikon leikkautumisen ja Akakabuton kuonokin on vähän leikkautunut. MUTTA kuvaa oli muokattu enemmänkin. Akakabuto on suomalaista kantta varten hieman "nostettu", jolloin koko leuka erottuu. Rikiä oli hieman pienennetty samoin kuin tekstiäkin. Joten siinä meni minun syyni tekstin leikkaamiselle, kun Rikiä olisi varmasti voinut tekstin kanssa siirtää vähän alemmas, kun kerran nuo osat ovat liikuteltavissa. Haluttiinko tähän sitten pakolla laittaa oikeaan alakulmaan tuo erikoispainosleima?
Mutta jos vielä palaisin itse RIKIn tarinaan, niin tämä on ehkä hieman kiireellä lopetettu, kuten meinaa aina käydä Takahashille. Mutta karhukoiran vaiston herääminen on toteutettu tässä loistavasti asteittain aina pelkurista, itsensä puolustamiseen ja lopulta ihmisen puolustamiseen. Vaikka Shiron kuolema ja Akakabuton metsästys tuli aika aikaisin, niin pidin siitä viekkaudesta, jolla Akakabuto yllätti metsästäjät kävelemällä omia jälkiä pitkin takaisin. Mutta olin jotenkin odottanut, että Gohee ottaisi Rikin heti koulutukseensa, kun selvisi, että se on oikea karhukoira tämän puolustaessa Daisukea. Ei vaikuta loogiselta, että Gohee viivyttelisi pari vuotta ennen kuin alkaa kouluttamaan takuu varmasti kelpo karhukoiraa. En nimittäin usko, että Gohee olisi sallinut Rikin vapaana juoksentelut, vaikka lopussa ei kerrottu kenen omistuksessa Rikin nyt kolme vuotiaana oli.
Jos vielä spekuloidaan, että miksi Takahashi tällä kertaa lopetti kiireellä, jos lopetti. Ainakin itse elän siinä käsityksessä, että Riki julkaistiin ensimmäisenä Weed Worldeissä, joita ilmestyi viisi kappaletta ja jokaisessa oli yksi luku Rikiä. Riki on todellisuudessa kuuden luvun pituinen, joten pitääköhän tästä päätellä, että Weed Worldeja olisi pitänyt ilmestyä enemmänkin. No, onneksi Takahashi ei lopettanut Rikiä viidenteen lukuun, vaan päätti sen sopivalla tavalla yhdellä ylimääräisellä luvulla, joka päätyi sitten pokkareihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti