maanantai 21. syyskuuta 2015

Hopeanuolen suosio

Uru esitti Kaksoissolassa jo kuukausia sitten mielenkiintoisen kysymyksen Hopeanuolen suosiosta Shonen Jumpeissa, joten en voinut olla itsekin pohtimasta tätä.

Jollain tasolla on ollut tiedossa, että Hopeanuoli ei ollut erityisen suosittu sarjan alettua ilmestymään Jumpeissa. Koirien laittaminen puhumaan oli sarjan pelastus ja suosio lähti tästä nousemaan niinkin pitkälle, että Hopeanuolesta tehtiin lopulta anime ja sarjaa jatkettiin pääpahis-Akakabuton kuolemankin jälkeen. Susiosan saama vähäinen kiinnostus kuitenkin tiputti sen pois animesta ja saaga päättyi nopeasti.

Perimätieto kertoo, että jokaisessa Shonen Jumpissa oli kysely, mistä sarjasta halusi lukea jatkoa ja sarjat laitettiin näin järjestykseen suosionsa mukaan. Urun ajatuksena oli, että sarjat esitettäisiin lehdessäkin suurin piirtein tässä järjestyksessä; suosituin sarja lehden alkupäässä ja tästä julkaistaisiin eniten ekstraa eli värisivuja ja saisi eniten kansipaikkoja.
Wanha kuva
Näiden lehtien kerääjänä pystyin mututuntumalla arvioimaan, että Hopeanuolen löytää (valitettavasti) yleensä aina lehden loppupäästä. Jos vielä miettii Hopeanuolen Jumppien kansijulkaisuja, niin kahden lehden kuudesta voin nähdä johtuneen sarjan suosiosta ja muiden ollessa näitä "pakollisia" vuosikertoja ja sarjan promootiokappaleita. Mikäli näin menetellään myös muidenkin sarjojen kohdalla, ykköspaikka ei tarkoita suoraan lehden suosituinta sarjaa, mutta tätä tutkiessani huomasin, että järjestyksellä on kuitenkin korrelaatio suosion kanssa.

Törmäsin vielä yhteen englanninkieliseen blogiin, jossa listattiin Shonen Jumppien sarjojen rankingeja viime vuosilta. Tämän mukaan Jumppien sarjojen suosio tosiaankin mitataan lukijakyselyllä ja tulokset ovat nähtävissä 8 viikon päästä julkaistun Jumpin sisällysluettelosta. Tämän mukaan värisivullisia sarjoja ei huomioida ranking-listalla, sillä nämä ovat julkaisijan valitsemia ja niiden järjestys ei vastaa lukijakyselyn tulosta. (Näiden ranking-listojen selittämiseksi bloginpitäjä on julkaissut puolen tunnin youtube-videon. :) )

Minulla oli kuitenkin kaikki tämän perusteelliseen tutkimiseen vaadittava tieto helposti saatavilla, joten lähdin tätä lopulta selvittämään. Ensinnäkin tänne japaninkieliselle sivustolle on listattu jokaisen Hopeanuolen julkaisun aikana ilmestyneen Jumpin sisällysluettelo. Tästä oli siis helppo poimia GNG:n järjestys jokaisessa lehdessä ja sain tehtyä kauniin "suosiokäyrän".


Tämä kaipaa vielä hieman lisäohjeita. Y-akselilla on sarjan järjestysnumero. Ykkönen tarkoittaa ensimmäistä sarjaa lehdessä, taas viimeinen paikka vaihteli 15-16 välillä, paitsi 1987 sarjojen määrä kasvatettiin 17:ään. X-akselilta taas löytyy Jumpin numero väliltä 1-52/vuosiluku 1983-97. Excelillä kokeilemalla sain vielä aikaan muutosta hyvin kuvaavan käyrän. Pirukseni keräsin vielä Dragon Ballille samaan malliin lehden järjestyspaikat GNG:n ajalta. Eipä siitä sen enempää, kuva puhuu kyllä puolestaan.
Kahdeksan viikon sääntöön en nyt puutu, mutta pitäkää mielessä kuvaa ihmetellessänne, että järjestys on määräytynyt jo aiempien lukujen perusteella. Yritin kuitenkin tulkita kuvaajaan yleisesti ja sen perusteella Hopeanuolen alkutaival parin ensimmäisen pokkarin aikana oli jyrkkää alamäkeä. Siinä vaiheessa, kun Gin jaa arpensa otsaan ja koirat alkavat puhumaan, tapahtuu notkahdus parempaan. Sarja nousi lehden keskivaiheille Igojen ja Kougien välien setvittelyn ajaksi, mistä sijoittuminen hivenen laski, mutta pysyi tasaisena. Animen ilmestyminen saattaa olla suurempi syy kuin susiosan aloitus pienelle suosion kasvulle uuden saagan alussa. Omaan silmääni näyttäisi siltä, että susiosa oli vakiintumassa samalle tasolle kuin mitä se oli suurimmaksi osaksi Hopeanuolen Akakabutosaagan aikana. Mahalasku alkoi sen jälkeen, kun keisari Gaian alaiset astuvat kuvioihin. Loppu oli nolo, sillä GNG taisteli Jumpissa enää vain jumbopaikasta, minkä luulen lopulta olleen syy sarjan äkilliseen lopettamiseen.

Tämä tosiaan pyöri kauan minun koneella, kun en mitenkään jaksanut viimeistellä kuvaajaa, mutta uskon, että muitakin aiheesta kiinnostuneita löytyy, joten tämä päätyi lopulta tuhtina pakettina blogiin julkaistavaksi. :)

3 kommenttia:

  1. Hyvä postaus! Kuvaajat paransivat käsitystäni etenkin tuon susiosan suosiosta.

    VastaaPoista
  2. Wau, tosi mielenkiintoinen selvitys! Aika brutaalia katsoa, miten suosio on tippunut tuossa lopussa... Tosin Shounen Jumpilla on paha tapa lypsää sarjoja siihen saakka, kunnes niiden suosio on romahtanut täysin tai tekijä ei suostu enää tekemään jatkoa kirveelläkään.

    VastaaPoista
  3. Kiitos mukavista kommenteista! Niitä oli ilo lukea. Muiden sarjojen kohtaloa en ole seurannut, mutta Jumpilla oltiin kuitenkin suopeita, että Takahashi tehdä mieleisensä lopun eikä sarjaa vain katkaistu kesken kaiken. Olen ymmärtänyt, että Japanissa kustantajilla on suuri vaikutus sarjojen sisältöön, mutta he myös kuuntelevat mangakoja ja toisinpäin. Todellisuudessa tilanne tosin saattaa olla karumpi kuin mitä faneille kerrotaan.

    VastaaPoista